Structured data implementeren via Google Tag Manager (2023)

Het is van belang dat zoekmachines begrijpen wat bepaalde stukken content betekenen op je website. Als dat het geval is, kan een zoekmachine haar gebruikers beter bedienen en zogeheten rich snippets tonen. Dit zijn zoekresultaten die meer informatie kunnen bieden, omdat de data opgemaakt zijn met structured data. De data worden dan op een meer visuele manier weergegeven, wat tot een hogere doorklikratio (CTR) kan leiden. Mijn collega Brent heeft een blog geschreven waarin wordt uitgelegd wat rich snippets zijn en waarom je ze als bedrijf zou moeten hebben.

Als je CMS het toelaat, kun je de opmaak van je content ook in de broncode doen. Maar wat gebeurt er als je super veel content hebt om op te maken en er steeds meer content bijkomt?

Dan hebben wij de oplossing: je maakt je content op via Google Tag Manager.

Structured data implementeren via Google Tag Manager (1)

GTM Implementatie: Waarom?

Een groot voordeel van structured data implementeren via Google Tag Manager, is dat je de opmaak dus dynamisch kunt maken zonder de hulp van een webbouwer. Als je de content opmaakt in de broncode van de website, is de opmaak meestal statisch. Dit betekent dat het niet verandert, maar altijd en overal hetzelfde is tenzij iemand dit aanpast in de broncode. Via GTM kun je variabelen maken en toevoegen aan het script. Door middel van deze variabelen wordt de opmaak dynamisch. Als je veel content hebt, is dit dus een snelle, makkelijke manier om je mark-up te maken.

GTM Implementatie: Hoe dan?

De opmaak van content moet gebeuren via schema.org. Er worden drie formaten ondersteund door Google: JSON-LD, Microdata en RDFa. In dit blog ga ik in op de implementatie van structured data via GTM in JSON-LD. Dit is een taal op basis van Javascript die je daardoor dus ook kunt implementeren via Google Tag Manager. Op schema.org vind je verschillende opmaakvormen voor je content. Een aantal voorbeelden is:

Op de site wordt uitgelegd wat er in je stukje code moet komen te staan en welke informatie moet worden vermeld. Ook kun je zien hoe de JSON-LD, Microdata en RDFa eruit moet komen te zien als je het wilt implementeren. De structuur van die codes is ongeveer gelijk aan de opbouw van de code in Google Tag Manager. Om het voor Google Tag Manager implementeerbaar te maken, zul je de code lichtelijk moeten aanpassen. Door naar de opbouw van de voorbeelden te kijken, kun je zien of de code die je hebt nagebouwd in Google Tag Manager op een juiste manier in elkaar steekt.

Code

In Google Tag Manager dien je een aangepaste HTML tag aan te maken waar je de code in kunt plakken. We willen natuurlijk dat de informatie dynamisch ingeladen wordt. Daarom moeten we gaan werken met variabelen die worden aangemaakt in Javascript. Het script dat we van schema.org halen is opgebouwd in JSON-LD waardoor we met twee verschillende talen werken. Om dit goed te laten werken, moet een stukje code toegevoegd worden:

Structured data implementeren via Google Tag Manager (2)

Als dit gedaan is, ziet de opmaak er weer net zo uit als wanneer je de JSON-LD code in je broncode had geplakt. Voor meer uitleg hierover lees je het blog van Chris Goddards op MOZ.

In het voorbeeld hieronder is de opmaak te zien van recepten zoals ik die heb geïmplementeerd voor Lassie. Dit is hoe de code eruit komt te zien in de aangepast HTML tag van Google Tag Manager:

Structured data implementeren via Google Tag Manager (3)

(Video) Roll-Up Reporting

Dit script kun je afvuren op iedere pagina van je website. Stel dat je slechts aan een bepaalde sectie van je website de opmaak wilt toevoegen, kun je een aparte trigger aanmaken. In de trigger neem je dan de pagina’s op die je wilt opmaken, bijvoorbeeld alleen de recepten op je website.

Variabelen

Binnen het script hierboven zie je een aantal variabelen staan. Dat zijn de woorden tussen de {{haakjes}}. Deze variabelen moeten logischerwijs aanwezig zijn in Google Tag Manager, anders vangen ze niet de juiste informatie af en zul je vaak ‘undefined’ zien staan.

Stel je voor dat je de content van een recept wilt taggen. Een aantal zaken dat in de mark-up terug moet komen en dus verplicht is:

 • @context: http://schema.org
  • Dit moet aanwezig zijn, anders weet het script niet hoe het de data moet opmaken.
 • Type content “@type”: “Recipe”
  • Daarna is het van belang om aan te geven wat het type is van de opmaak, dus op welke manier je de data wilt opmaken. In dit geval kiezen we voor Recipe.
 • Naam van het recept “name”: “receptNaam”
 • Image “@type”: “ImageObject”
  • Voor een plaatje / image zijn verschillende opmaak mogelijkheden. Dit verschilt per type content. Je moet dus weten wat het type content is, zodat je op kunt zoeken hoe je plaatje opgemaakt moet worden.
  • Wel moet er altijd een URL naar de foto in de mark-up staan. Deze kun je vinden door in de broncode te kijken en de URL daarna op te vangen via een variabele in GTM.

Er is dus een aantal variabelen dat meegenomen wordt (moet worden) in de opmaak van de content. Persoonlijk kwam ik er door veel testen achter wat echt belangrijk was om mee te nemen en wat een leuke toevoeging zou zijn. Een aantal variabelen is namelijk van belang om de rich snippet tot stand te brengen en dus “verplicht”. Andere variabelen zijn goede toevoegingen om de rich snippet zo compleet mogelijk te maken. Een aantal voorbeelden hiervan is:

 • AggregateRating
  • Dit geeft de gemiddelde review score aan van een recept. Dit wordt getoond in de rich snippets als een aantal sterren. De opmaak toont hoeveel reviews er zijn geplaatst en wat de score is van die review. Google geeft dit dan weer in een aantal sterren met daarachter het aantal reviews. In je code ziet dit er als volgt uit:

“@type”: “AggregateRating”

“RatingValue”: {{reviewSter}},

“ReviewCount”: {{aantal reviews}}

 • Bereidingstijd
  • Dit kan de totale tijd zijn die het kost om het gerecht te maken “totalTime”: {{bereidingstijd}} of de daadwerkelijke kooktijd (zonder voorbereiding) “cookTime”: {{bereidingstijd}}.
 • Aantal personen
  • De rich snippet toont daarnaast ook voor hoeveel personen het recept is. “recipeYield”: {{aantal Personen}}.
 • Beschrijving
  • Een beschrijving van het gerecht wordt ook getoond in de rich snippet en is daarom interessant om toe te voegen aan je mark-up als je deze hebt. Mocht je deze niet hebben, maar toch willen markeren, dan kun je net als in het voorbeeld ook kiezen om de receptnaam nog een keer te gebruiken. “description”: {{receptNaam}}
 • Aantal calorieën
  • Het aantal calorieën wordt ook vaak getoond in de rich snippet als je deze informatie opmaakt. Dit kan als volgt: “calories”: {{kcal recept}}.
 • Ingrediënten
  • In de rich snippet zul je niet snel ingrediënten terug zien komen. Maar als je de ingrediënten wel opmaakt, kan Google dit beter begrijpen. Mocht iemand dan zoeken op een bepaald ingrediënt, dan kan het zo zijn dat je rich snippet sneller getoond zal worden. Ingrediënten opmaken doe je zo: “recipeIngredient”: {{ingredients}}
 • Vetpercentage
  • Dit wordt niet altijd getoond in de rich snippet. Als iemand zoekt op een gerecht met een bepaald vetpercentage en je hebt dit wel opgemaakt, herkent Google dat jouw recept aansluit bij de zoekopdracht. Zo maak je het op: “fatContent”: {{fatContent}}.
 • En meer..

Vereisten voor rich snippets

Belangrijk is dat de informatie die je mee wilt sturen in je structured data beschikbaar is op de pagina waaraan jij de mark-up wilt hangen. Zo moet er bijvoorbeeld bij een recept duidelijk aangegeven worden wat de bereidingstijd is en voor hoeveel personen dit gerecht is samengesteld. Is deze informatie niet beschikbaar, dan kan de informatie niet dynamisch opgehaald worden.

Structured data implementeren via Google Tag Manager (4)

In Google Tag Manager kun je verschillende variabelen aanmaken die deze gewenste informatie van de pagina halen. Veel van de informatie die ik heb opgehaald om de code te vullen heb ik opgehaald met aangepaste Javascript variabelen. Een basiskennis van Javascript is dus zeker een must om dit goed te kunnen implementeren.

Het spreekt voor zich dat je alleen rich snippets kunt krijgen bij pagina’s die door Google getoond kunnen worden. Als je pagina’s op je site hebt die niet geïndexeerd worden door Google en die Google dus ook niet kan tonen, ga je ook geen rich snippets krijgen.

Structured data testing tool

Er is per schema een aantal zaken dat verplicht is voor de rich snippet. Als je deze variabelen er niet in hebt staan, registreert Google dit als fout en kan het zijn dat de rich snippets niet of niet goed worden getoond. In de Structured data testing tool van Google kun je testen of je opmaak goed is. Je kunt de code of een URL invoeren. Zodra je een URL hebt ingevoerd gaat de testing tool zoeken naar een mark-up. Als een mark-up gevonden wordt, verschijnt dit aan de rechterkant.

(Video) [AWS Full Course] Cloud Practitioner Certification Course (CLF-C01) 2022!

Structured data implementeren via Google Tag Manager (5)

Als je een fout hebt gemaakt in de mark-up verschijnt dat bovenaan de rechterkant. Met een fout in je mark-up wordt er geen groene voorbeeldbutton getoond. Je zult dus eerst de fouten weg moeten werken voordat je kunt kijken hoe de rich snippet eruit gaat zien.

De waarschuwingen die worden getoond geven aan wat nog binnen de mark-up past. Dit zijn voorgestelde variabelen, maar deze zijn niet verplicht. Wel kunnen ze worden toegevoegd aan de mark-up, zodat meer informatie meegenomen wordt. Dit kan er dan weer voor zorgen dat de rich snippet relevanter wordt voor Google bij bepaalde zoekopdrachten, waardoor deze wellicht hoger en/of vaker getoond zal worden.

Als je alles goed hebt gedaan, kun je een voorbeeld bekijken. Daar zie je hoe de snippet eruit zal komen te zien. Hieronder zie je daar een voorbeeld van.

Structured data implementeren via Google Tag Manager (6)

Als je klaar bent in Google Tag Manager met het opmaken van de data, kun je de container publiceren en testen of de mark-up zichtbaar is. Ik kwam erachter dat als je slechts de voorbeeldmodus gebruikt van Google Tag Manager om de mark-up te testen, je de mark-up niet altijd ziet. Vandaar dat het verstandig is om de code eerst alleen op één specifieke pagina te plaatsen, de container te publiceren en dan die pagina te testen. Als het allemaal werkt, kun je de trigger aanpassen en de code op alle pagina’s plaatsen die je wilt opmaken.

Het resultaat

Als je tevreden bent met het voorbeeld, kun je de trigger aanmaken en deze plaatsen op alle pagina’s waarvan jij wilt dat de data opgemaakt wordt. Let op: Google zal je content opnieuw moeten crawlen voordat rich snippets getoond kunnen worden. Via Google Search Console kan je Google een seintje geven en aangeven dat jij wilt dat de pagina’s opnieuw worden geïndexeerd (Fetch as Google). In het menu-item Gestructureerde gegevens kan je zien welke types Google gecrawled heeft en of het fouten tegenkomt.

Het kan een tijdje duren voordat Google de pagina’s heeft geïndexeerd. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan de grootte van de site en de hoeveelheid pagina’s die opnieuw geïndexeerd moet worden. Wacht een weekje om te checken of dit al is gedaan. Als dit het geval is, dan zie je de rich snippets terug op het moment dat je een zoekopdracht doet in Google. De rich snippets die getoond worden zijn het meest relevant voor de zoekopdracht. Dus ongeacht hoeveel informatie je in je rich snippet zet, hoeveel reviews of sterren je rich snippet heeft; Google bepaalt wanneer het getoond wordt. Mocht je de rich snippet na een week nog niet zien, check dan via Google Search Console of Google al opnieuw heeft gecrawled of dat er iets anders misgaat. Zie je geen gekke dingen, wacht dan nog een weekje.

Zodra je pagina’s zijn geïndexeerd en alle eventuele fouten zijn opgelost in je script, kun je zien dat al je harde werk zijn vruchten heeft afgeworpen.

Structured data implementeren via Google Tag Manager (7)

Dan is het tijd voor:

<script type=”application/ld+json”>

(Video) The Complete Scrum Master Guide - 5 Years Experience in 2 Hours

{

“@context”: “http://schema.org”,

“@type”: “Recipe”,

“name”: “Champagne sableren”,

“description”: “Bruisende wijn uit de Franse wijnregio ‘Champagne’ opengemaakt met een sabel”,

“image”: “PLOP.jpg”,

“recipeYield”: “1 fles”,

“recipeCategory”: “borrel”,

“recipeCuisine”: “Frans”,

“recipeIngredient”: [

“witte druiven”,

“blauwe druiven”

(Video) On the traces of an Ancient Civilization? 🗿 What if we have been mistaken on our past?

],

“recipeInstructions”: “Zorg dat de fles goed koud is. Pak je favoriete sabel en zwaai ermee rond als een baas. Heb je geen sabel, dan werkt het ook met een gewoon mes of zelfs een lepel. Houd de fles van je af (duh) met de naad naar je toe en kantel em wat. Glij met je sabel een paar keer over de naad en sla vervolgens in één keer de kurk van de fles. Zorg dat je de sabel op de fles houdt en dat je een doorzwaaiende beweging maakt. O, en richt niet op andere mensen of dieren, want er vliegt glas door de lucht. Schenk de champagne met een zelfgenoegzame blik in. Dat heb je immers verdiend.”,

“suitableForDiet”: “liquid dinner”,

“nutrition”: {

“@type”: “NutritionInformation”,

“calories”: “622 calorieën”,

“fatContent”: “0 gram vet”,

“carbohydrateContent”: “20 gram”,

“proteinContent”: “0,5 gram”,

“servingSize”: “1 glas”

}

}

(Video) What Are Some Cloud Migration Key Performance Indicators (KPIs)?

Als je meer wilt weten over het implementeren van structured data, kun je altijd contact met ons opnemen of laat een reactie hieronder achter.

FAQs

What are the 3 main parts of Google Tag Manager? ›

There are 3 main components to Google Tag Manager: Tags, Triggers, and Variables.

How long does it take to complete Google Tag Manager? ›

How long will this course take to complete? If you go through all the course content sequentially, we expect the course to take 4-6 hours to complete, depending on your level of familiarity with the course content.

How is Google Tag Manager implemented? ›

In Tag Manager, click Workspace. Near the top of the window, find your container ID, formatted as "GTM-XXXXXX". Click your container ID to launch the Install Tag Manager box. Copy and paste the code snippets into your website as instructed in the Install Tag Manager box.

Which of the following is an advantage of implementing Google Tag Manager? ›

Easier to Troubleshoot. Because everything is in one place, it's easier to troubleshoot and correct tag errors—even before they're published.

What is Google Tag Manager for dummies? ›

Google Tag Manager (GTM) is a free tool that enables you to install, store, and manage marketing tags without modifying website code. Marketing tags are small snippets of code that track user actions and collect data.

What data does Google Tag Manager collect? ›

We may collect information such as how the Service is used, and how and what tags are deployed. We may use this data to improve, maintain, protect and develop the Service as described in our privacy policy, but we will not share this data with any other Google product without Your consent.

How effective is Google Tag Manager? ›

Google Tag Manager speeds up many processes. New tags can be added rapidly, and many do not require code changes to the website. This is a great tool for marketers because it can speed up launch time by testing each change themselves and deploying when ready.

Is Google Tag Manager hard to use? ›

Google Tag Manager is not “easy” to use without some technical knowledge or training (courses or self-taught). You have to have some technical knowledge to understand how to set up tags, triggers and variables. If you're dropping in Facebook pixels, you'll need some understanding of how Facebook tracking pixels work.

Is Google Tag Manager hard? ›

GTM is quite simple really. You have tags, triggers, and variables. For this first step, I'd suggest you start with just a simple tag like the Google Analytics Pageview Tag and attach a simple All Pages trigger. Task: Create a Google Analytics pageview tag and deploy it on all pages.

What is the purpose of using Google Tag Manager? ›

Google Tag Manager is a tag management system (TMS) that allows you to quickly and easily update measurement codes and related code fragments collectively known as tags on your website or mobile app.

Do I really need Google Tag Manager? ›

GTM speeds up many tracking processes. Forbes cites research that noted a 600% improvement in tag implementation for customers using GTM. With pre-built templates and an easy-to-navigate user interface, marketers can create, test and deploy tracking codes and events in real-time.

What is the difference between Google Tag Manager and Google Analytics? ›

Google Analytics is an analytics tool that helps you track and analyze how users interact with your website and app. Google Tag Manager is a tag management system that makes it easy for teams to add and edit tags for granular user event insights.

Do hackers use Google Tag Manager? ›

Hackers are abusing Google's Tag Manager (GTM) containers to install malicious e-skimmers that steal payment card data and personally identifiable information of shoppers on e-commerce sites, according to a new report from Recorded Future.

What is Google tag implementation? ›

Google Tag Manager is a tag management system that allows you to update tags on your website quickly and easily. Tag Manager installation for web requires a small piece of code that you add to your web pages. This code enables Tag Manager to fire tags by inserting tags into web pages.

What is the key benefit of using a tag management system? ›

Key Benefits of Tag Management

Reduce costs and focus on business – Free up valuable marketing and IT resources for strategic projects. Ensure Data Governance and Protection – Audit and control the data collection practices of each of your vendors, while also standardizing data definitions across solutions.

Why is Google Tag Manager on my phone? ›

Tag Manager enables you to modify and block events before they are logged by the Google Analytics for Firebase SDK. Modifying events can help you add, remove, or change the values of event parameters or adjust event names without app updates.

How do I know if a site is using Google Tag Manager? ›

Check the website's source code by right-clicking on any of the web pages and selecting 'View page source', then find the GTM container code. If it is present, that means Google Tag Manager is working.

What does a Google Tag Manager ID look like? ›

A tag ID is an identifier that you put on your page to load a given Google tag. Examples of tag IDs include GT-XXXXXXXXX, G-XXXXXXXXX, and AW-XXXXXXXXX. A single Google tag can have multiple tag IDs.

What can Google Tag Manager track? ›

You can track Google Analytics events via Google Tag Manager by creating a Google Analytics tag of type 'Event' and then creating a specific trigger to track specific time of users' interactions (like PDF Downloads, image link clicks, button clicks, form submissions, form fields, video watching, scrolling, external ...

Does Google Tag Manager collect personal information? ›

Other than data in standard HTTP request logs, all of which is deleted within 14 days of being received, and diagnostics data noted above, Google Tag Manager does not collect, retain, or share any information about visitors to our customers' properties, including page URLs visited.

How can I see Google tag data? ›

Go to the “Admin” tab. Under “Google tag settings”, click Combine tags. Click Choose a Google tag to combine. On the “Choose a tag” page, you'll see a list of all the Google tags for which you have access.

Can Google Tag Manager slowing down site? ›

Does Google Tag Manager slow down the site? The most absolute answer is yes. Just like any additional line of code added to the site, it will have some impact on the page loading speed.

How do I optimize Google Tag Manager? ›

Tag setup
 1. Sign in to Tag Manager and select an account.
 2. Click Tags > New.
 3. Click Tag Configuration > Google Optimize.
 4. Enter your Optimize container ID, which you can find under Container details in the container settings in Optimize.

Does Google Tag Manager track clicks? ›

When an element is clicked on a page that matches the trigger conditions, Tag Manager will automatically populate values for any active click-based built-in variables. New. Click Trigger Configuration and choose a click trigger type: All Elements: Track clicks on any element on a page, e.g. links, images, buttons, etc.

Do I need both Google Tag Manager and Google Analytics? ›

Without Google Tag Manager, Google Analytics may be used. Without Google Analytics, Google Tag Manager may be used. To use both in conjunction, each must be configured independently. Both are implemented similarly on your website, utilizing javascript code snippets.

How can Google Tag Manager help you manage your website? ›

The Google tag lets you send data from your website to connected Google product destinations to help you measure the effectiveness of your website and ads. The Google tag is currently only accessible and configurable from Google Ads and Google Analytics 4.

What is the difference between Google Tag Manager and Global site tag? ›

Tag Manager is a tag management system that allows you to quickly and easily update tags on your website or mobile app from a web interface. gtag. js is the JavaScript framework that is used to add Google tags directly to web pages.

What can you do with the Google Tag Manager API? ›

With this API you can manage:
 1. Accounts.
 2. Containers.
 3. Destinations.
 4. Workspaces.
 5. Google Tag Config.
 6. Tags.
 7. Triggers.
 8. Folders.

Is Google Tag Manager a security risk? ›

GTM is a code-injection tool prone to security vulnerabilities. Since GTM is a code injection tool, it's not only blocked by ad blockers. It also opens up your site to exploitation because its ability to insert code could open the door to hackers.

Can you have Google Tag Manager and Google Analytics on the same page? ›

Having both hardcoded Google Analytics and Google Tag Manager on your site in and of themselves is not an issue. You'll ultimately need to make sure you're not duplicating your efforts and consequently duplicating your data. If you need to have both, then yes, you can. If you don't, then no you shouldn't.

What are the limitations of GTM? ›

You can make up to 10,000 requests per project per day and you can make 0.25 queries per second (QPS). In other words, you can make 25 requests every 100 seconds.

Can Tag Manager break a website? ›

Google Tag Manager Won't Break Your Site

It takes the Tags, Triggers, and Variables that are configured in the GTM interface and sends it all as JavaScript onto your site. This probably sounds frightening to an IT professional, so let's expand on this a little.

Does Safari block Google Tag Manager? ›

While Google Tag Manager isn't blocked by Safari's ITP, any third-party scripts that load through it will fall under ITP and their cookies will be blocked. Google Tag Manager is also generally blocked by most ad blockers. Fortunately, advertisers can use Google Tag Manager server-side to mitigate this issue.

How does Google Tag Manager implement cross domain tracking? ›

For legacy Universal Analytics tags
 1. In Tag Manager, open your Google Analytics Settings variable or Universal Analytics tag for editing. ...
 2. Navigate to More Settings > Cross Domain Tracking. ...
 3. In the Auto Link Domains field, enter a comma-separated list of domains.

What is tag and how is it used? ›

Tags are simple pieces of data — usually no more than one to three words — that describe information on a document, web page, or another digital file. Tags provide details about an item and make it easy to locate related items that have the same tag.

What is the difference between Google Tag Manager and Google Analytics 4? ›

Google Analytics is the tracking tool, while Google Tag Manager is the mediator between your website and the tracking tool. In other words, Google Analytics collects, stores, and analyzes data. Google Tag Manager sends the data from your website to Google Analytics (or other tools) in the form of Tags.

What is the main purpose of a tag? ›

Overview. People use tags to aid classification, mark ownership, note boundaries, and indicate online identity. Tags may take the form of words, images, or other identifying marks. An analogous example of tags in the physical world is museum object tagging.

What are two benefits of tagging? ›

Tags help social marketers group and categorize posts for flexible reporting on content, creative and campaigns. Customers across industries use them to unlock key performance insights and move their strategies forward.

What is the importance of data tagging? ›

Benefits of Standardized Data Tagging

Help identify and manage sensitive data so that its access can be governed appropriately. Allow data to be discovered more efficiently so it can be easily accessed when it's needed. Help determine the amount of data preparation needed for any new data sources.

What are the components of Google Tag Manager? ›

There are three main components of Google Tag Manager. Tags, Triggers, and Variables. We will understand each in detail because you will be mostly working with them.

What are the features of Google Tag Manager? ›

Tag Manager gives you the ability to add and update your own tags for conversion tracking, site analytics, remarketing, and more. There are nearly endless ways to track activity across your sites and apps, and the intuitive design lets you change tags whenever you want.

What are the different types of tags in GTM? ›

There are two types of tag templates available in GTM:

#1 Default tag (Built-in) templates – These are ready-made tag templates provided by Google. #2 Custom tag templates – These are the tag templates created by you or a third party.

Which three tags does Google Analytics require for? ›

Which tags are standard Google Analytics campaign parameters?
 • utm_adgroup.
 • utm_source.
 • utm_medium.
 • utm_content.

What is the difference between Google Analytics and Google Tag Manager? ›

Google Analytics is an analytics tool that helps you track and analyze how users interact with your website and app. Google Tag Manager is a tag management system that makes it easy for teams to add and edit tags for granular user event insights.

Can you use Google Tag Manager without analytics? ›

Google Analytics is not replaced by Google Tag Manager

Google Tag Manager can be used without Google Analytics. To use the two together, you still need to setup each one separately. Both are implemented onto your site in similar ways, using javascript code snippets.

How do I master Google Tag Manager? ›

We covered these 5 steps to learn Google Tag Manager by yourself:
 1. Build a Sandbox and Get GTM installed.
 2. Create a tag plan & Deploy your first tags.
 3. Learn Triggers & Auto-Event Tracking.
 4. The dataLayer & Debugging.
 5. More to learn & Getting Involved.
Feb 4, 2020

What are Google Tag Manager variables? ›

Variables in Google Tag Manager are named placeholders for values that are populated when code is run on your website or mobile app. For example, the Tag Manager variable named "Page URL" returns the current web page URL.

What are the 5 basic tags? ›

Basic HTML Tags
 • Head Tag. The head tag <head> contains all the elements describing the document.
 • Title Tag. The title tag <title> specifies the HTML page title, which is shown in the browser's title bar.
 • Body Tag. The body tag <body> is where you insert your web page's content.
 • Paragraph Tag. ...
 • Heading Tag.
Feb 20, 2023

What are the four basic tags? ›

There are four required tags in HTML. These are html, title, head and body. The table below shows you the opening and closing tag, a description and an example.

What are the two basic types of tags? ›

There are two kinds of HTML tags: paired and unpaired. Paired tags require an opening tag that turns a formatting feature on and a closing tag that turns the feature off.

How many tags can you have in Google Tag Manager? ›

There is no hard limit on the number of tags that you can deploy on a site using Google Tag Manager. However, the best practice is to keep the number of tags that you have as lean as possible. Note also that Google Tag Manager can only fire tags within the capabilities of the browser.

Does Google Analytics tag go on every page? ›

On the Install manually tab, you'll see the JavaScript snippet for your Google tag. To establish a connection between your website and Google Analytics, copy and paste your entire Google tag in the code of every page of your website, immediately after the <head> element. Don't add more than one Google tag to each page.

Do I need both GTAG and GTM? ›

Google Ads and Google Marketing Platform tags are fully supported by Tag Manager, and there is no need to deploy additional gtag. js-based code on your site if Tag Manager is already in use. If you're already using gtag. js, you can always upgrade to Tag Manager at a later date.

Videos

1. Back up & Recover Your Data with Synology C2 Backup | Synology Webinar
(Synology)
2. 14 Best SEO plugins for WordPress
(Kinsta)
3. Learn How To Create A Secure Licensing System For Your Excel Software [FREE DOWNLOAD]
(Excel For Freelancers)
4. Data pipeline using Kafka - Elasticsearch - Logstash - Kibana | ELK Stack | Kafka
(SelfTuts)
5. Airline Scheduling Engine - AWS Well-Architected Framework Explained
(Well Architected Cloud Apps [WACA])
6. How To Create A Health Clinic Management System With Scheduling & Invoicing In Excel [FREE DOWNLOAD]
(Excel For Freelancers)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated: 01/30/2023

Views: 6010

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.